Wat kunt ú doen tegen woninginbraak?

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak makkelijk te zien waar bewoners voor langere tijd weg zijn; post op de mat, gordijnen die gesloten blijven en nooit een lampje aan. Het advies: geef uw woning een bewoonde indruk en wacht niet tot het te laat is. Bereid  uw afwezigheid voor en zorg dat uw woning ‘vakantieklaar’ is. Ook in de zomerperiode voorkomen we zo met elkaar woninginbraken. 

Licht de buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op uw oprit te zetten en af en toe een gordijn open of dicht te doen.

De post

Vaak laten bewoners de post in de brievenbus zitten of de buren die op de planten/huisdieren letten de post sorteren. Vraag uw buren om uw brievenbus geregeld leeg te halen. Inbrekers maken foto’s van de inhoud en als deze niet leger wordt weten ze dat u niet thuis bent. Als de buren de post sorteren, zorg er dan voor dat deze niet netjes gesorteerd op het aanrecht of een tafel in het zicht van een raam ligt.

Tijdschakelaars

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar tijdschakelaars kunnen u al een heel stuk helpen. Denk hierbij niet alleen aan tijdschakelaars in uw woonkamer, maar bijvoorbeeld ook boven op uw slaapkamer zodat het ook echt lijkt alsof er iemand thuis is. De iets duurdere (digitale) tijdschakelaars hebben tevens de mogelijkheid niet elke dag exact om de zelfde tijd aan te springen maar hierin een variatie van 5 tot 15 minuten te gebruiken.

Andere verdachte voorwerpen

Let op elastiekjes op de deurkruk, takjes tussen de rubbers bij de deur, grotere stenen op de oprit of ‘afval’ in de voortuin die niet opgeruimd wordt. Dit zijn allemaal trucs die inbrekers gebruiken om te kijken of iemand thuis is. Ziet u een van boven genoemde situaties bij uw buren die op vakantie zijn neem dan AUB contact op met de plaatselijke politie en geef aan wat u gezien heeft zodat ze extra alert kunnen zijn in de wijk.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of onbekende personen bij uw huis) direct de politie via 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Maar liefst tachtig procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen.

Comments

comments

Geef een reactie