Telefoon in je jaszak, handen aan het stuur

Vorige week maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) bekend een wetsvoorstel in te willen dienen voor een “appverbod” voor alle voertuigen. Het gaat hierbij om een telefoonverbod voor alle voertuigen. Je mag geen telefoon meer in je hand houden tijdens deelname aan het verkeer. Auto’s, trams en dus ook fietsen. Ook in Nieuwegein zal de wet vanaf Juli 2019 worden gehandhaafd. Wij onderzochten hoe jongeren over deze wet denken.

Het wetsvoorstel is niet nieuw. Minister Schultz stelde in 2017 ook al een plan op voor een verbod op telefoongebruik in het verkeer op. Nu wordt dit voorstel dus nogmaals ingediend door de huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat. Maar hoeveel zin heeft zo’n verbod op de fiets? Er moet dan ook daadwerkelijk op gehandhaafd worden, en de vraag is of dat ook echt gaat gebeuren. De Nationale Politie laat in een reactie op de nieuwe wet aan de NOS weten “Verkeer is voor ons een prioriteit, en dan vooral afleiding in het verkeer. Daarin gaan we appen op de fiets nu ook gewoon meenemen.”

Wat vindt de “appgeneratie” ?

Wij waren benieuwd wat de jongeren van het appverbod vonden. Door middel van een vragenlijst gaven 22 jongeren tussen de 16 en 21 hun mening over dit onderwerp. Duidelijk werd dat veel jongeren het een goed vinden dat de wet er komt, maar hun twijfels hebben over of het wel echt gaat werken. “Ik vind de wet wel nuttig, maar ik heb eerlijk gezegd niet zoveel vertrouwen in de uitwerking” was een reactie op de vragenlijst. Ook vroegen wij of ze zich aan de nieuwe wet zouden houden. Daarop antwoordde 41% “alleen als de politie of handhaving langs komt zou ik mijn telefoon wegdoen zodat ik geen boete krijg, verder blijf ik hem gewoon gebruiken”.

Uit onderzoek van kenniscentrum VeiligNL blijkt overigens dat minder dan 1% van de fietsers die bij de spoedeisende hulp komt, gewond is geraakt door appen op de fiets. Minister Van Nieuwenhuizen erkent dat het niet vaststaat dat het om veel fietsers gaat. “Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel.”

Nog geen wet, wel een campagne

De wet gaat dus pas volgend jaar Juli in, tot die tijd zal iedereen zelf zijn of haar gedrag in de gaten moeten houden. Wel heeft Minister Nieuwenhuizen in September het startschot gegeven voor een jarenlange campagne tegen telefoongebruik in het verkeer. De campagne heet MONO en is in samenwerking met AMWB, Flitsmeister, Veilig verkeer Nederland, de Fietsersbond en telecomproviders. De campagne is gericht op de jongeren.

(Bron : Hogeshool Utrecht – Mirou Tjeertes)

Comments

comments

Geef een reactie