Staatswiet moet een oplossing bieden

Binnenkort komt er voor een bepaalde periode legale staatswiet. In zes tot tien gemeenten, waaronder Utrecht, wordt dit experiment binnenkort gestart. Om effecten te kunnen zien worden er mogelijk controle gemeenten ingesteld. “Het advies kan helpen om een nieuwe stap te zetten in het complexe Nederlandse softdrugsbeleid”, aldus de ministers Bruins en Grapperhaus in een nieuwsbericht van de rijksoverheid.

Krom gedoogbeleid

De staatswiet moet een oplossing bieden tegen het ‘kromme’ Nederlandse gedoogbeleid. Wiet mag namelijk wel legaal worden verkocht, maar niet worden geteeld. Dit zorgt voor problemen; het zorgt voor meer criminaliteit en mensen die het kopen zijn dus eigenlijk illegaal bezig. De betrokken coffeeshops in de aangewezen gemeenten krijgen tijdens de proef met de door de staat gekweekte cannabis een grotere handelsvoorraad dan het huidige maximum van 500 gram. Verder krijgen ze keuze uit verschillende soorten wiet. Utrecht wordt waarschijnlijk een van de gemeenten die mee gaat doen aan het experiment.

Het experiment

Aan het experiment is ook een controlegroep toegevoegd. Die bestaat uit gedoogde coffeeshops in de omgeving van de betrokken gemeenten. Bij deze shops worden dezelfde metingen verricht. Op basis van deze zogeheten nulmeting kan daarna worden geconcludeerd of de proef met staatswiet succesvol is geweest.

Mitchel, een medewerker van Coffeeshop Andersom in Utrecht: “Ik denk dat het niet zou gaan werken, dit is wat wij doen en de overheid hoeft dat niet te weten. De achterdeurtjes politiek zal er altijd blijven. Ik durf niet te zeggen wat het experiment voor onze coffeeshop gaat betekenen, maar ik denk dat het niet heel positief zal zijn.

Een inwoonster uit Nieuwegein, Maartje Springeling, 19 jaar, vindt het experiment een goed plan. ‘Ik denk dat het er echt wel voor kan gaat zorgen dat de criminaliteit gaat verminderen hierdoor. Ik koop regelmatig in coffeeshops wiet of hasj, maar je weet eigenlijk nooit echt waar het vandaan komt en wat de kwaliteit ervan is. Het experiment kan dit wel verbeteren. Verder is het zo, dat als je de straffen hoger maakt voor de huis teelt, dan scheelt dat ook weer in criminaliteit en brandgevaar.’

De proef gaat in principe vier jaar duren. Na een evaluatie kan het experiment worden verlengd, maar dit besluit zal waarschijnlijk bij het volgende kabinet liggen.

 

( Bron : DE HOGESCHOOL UTRECHT – ? )

Comments

comments

Geef een reactie