500ste vraag- en steungezin gekoppeld

Vandaag, woensdag 14 november, is een bijzondere dag voor Buurtgezinnen.nl. In Nieuwegein zijn gisteren, dinsdag 13 november, het 500ste vraag- en steungezin aan elkaar gekoppeld!

Buurtgezinnen.nl

In een eerder artikel hebben wij al eens aandacht besteed aan Buurtgezinnen.nl. De missie van de Stichting Buurtgezinnen.nl is het bevorderen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin en voorkomen dat kinderen uit huis worden geplaatst. De stichting probeert dit te bereiken door onder andere: ouders te ontlasten, ouders sterker te maken, het opvoedingsklimaat te verbeteren, met name door het netwerk van het gezin uit te breiden.

Gezinnen ondersteunen gezinnen

Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Buurtgezinnen.nl is er voor deze gezinnen. Gezinnen die ‘overbelast’ zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steungezinnen zijn ervaren ouders met een groot hart die graag wat willen doen voor een ander gezin.

Een belangrijk kenmerk van Buurtgezinnen.nl is vrijwilligheid. Het vraaggezin en steungezin, maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Ondersteuning op maat dus.

500ste koppeling door de stichting is gerealiseerd Nieuwegein

Vandaag mochten wij van Nieuwegein-Nieuws aanwezig zijn bij een bijzonder moment. Naar aanleiding van de 500ste koppeling die in onze stad plaats vond. Bij deze speciale gelegenheid waren naast Atie Wakkee, coördinator van Buurtgezinnen.nl Nieuwegein, ook Leontine Bibo en wethouder Jan Kuiper aanwezig. Leontine Bibo is de oprichter en directeur van buurtgezinnen.nl. Jan Kuiper is de wethouder van jeugd en onderwijs.

Rond 16:00 uur komen wij aan bij het steungezin waar wij binnen worden gelaten door de ‘steun vader’. Direct bij binnenkomst is merkbaar dat dit een zeer warm gezin is, we zijn meer dan welkom en worden zeer gastvrij ontvangen. Vlak na onze aankomst komt ook de ‘steunmoeder’ binnen. De steunouders hebben zelf ook 2 kinderen die net door mama opgehaald zijn.

Bedankje namens buurtgezinnen

Leontine Bibo sprak als eerste het gezin toe. Leontine is in 2015 begonnen met een ‘pilot’ van steungezinnen in 3 gemeenten. Nu, anno 2018, zijn er al 40 gemeenten waar de stichting vraag- en steungezinnen aan elkaar koppelt. Zo ook sinds november 2017 in Nieuwegein. Ze bedankte het gezin dat ze zich hebben aangemeld als steungezin. Omdat dit vandaag de 500ste koppeling is was er als extra presentje een waardebon om gezellig met het complete vraag- en steungezin te genieten van een heerlijke pannenkoek bij de Oranje Leeuw in Vreeswijk.

Leontine: “De stichting zou niet kunnen bestaan zonder gezinnen zoals jullie. Er zijn ontzettend veel gezinnen die overbelast zijn maar gelukkig zijn er ook lieve gezinnen zoals jullie die nog wat over hebben en graag liefde en steun aan een ander gezin geven.” 

Na Leontine nam Wethouder Jan Kuiper het woord. Hij had voor deze bijzondere gelegenheid 2 bossen bloemen meegenomen. Een bos bloemen was voor het steungezin en een bos bloemen was voor Buurtgezinnen.nl, voor de 500ste match tussen 2 gezinnen.

Wethouder Jan Kuiper: “Dit lijkt heel gewoon en het is ook heel gewoon. Jullie zijn een ‘gewoon’ gezin met zaken die elk gezin heeft; kinderen die ziek kunnen zijn, school e.d. Maar in dat hele ‘gewone’ gezin kunnen buitengewone dingen gebeuren en dat is wat jullie met jullie steun als buurtgezin gaan doen.

Het steungezin vertelt dat ze zien dat de maatschappij individualistisch is geworden en dat je door zaken zoals buurtgezinnen ziet dat je een gemeenschap nodig hebt. Op de vraag hoe vrienden en kennissen reageren als je met iemand bespreekt dat je een steungezin bent antwoorden ze “Mensen verbazen zich soms als ze horen dat je dit doet, maar ze zien zeker in dat dit hard nodig is. Mensen denken er echter niet zo snel aan, of zijn niet bekend met buurtgezinnen.nl. Het is daarom goed dat buurtgezinnen steeds meer bekendheid krijgt. Als ouders zorgen hebben en soms net op het randje zitten, kan ondanks alles de drempel om naar een instantie te stappen soms net iets te groot zijn. Buurtgezinnen.nl is een goede tussenstap voor mensen

Buurtgezinnen.nl Nieuwegein

Coördinator van Buurtgezinnen.nl Nieuwegein, Atie Wakkee was blij verrast toen zij hoorde dat juist in Nieuwegein door haar de  500e koppeling was gerealiseerd. Atie: “Het is een mooi landelijk resultaat als je bedenkt hoe betrekkelijk jong de stichting is. Ook in Nieuwegein is al gebleken dat er behoefte is aan deze laagdrempelige en preventieve hulp. Dit steungezin heb ik leren kennen op de Vrijwilligersmarkt die in het voorjaar was georganiseerd door het Vrijwilligershuis Nieuwegein. Juist die kennismaking heeft dit steungezin over de streep getrokken. Enthousiast hebben zij gekozen voor het profiel van een vraaggezin en de kennismaking die heel  soepel is verlopen is al snel een ‘match’ geworden. En dan ook nog met deze mijlpaal. Daar ben ik nu natuurlijk enorm blij mee.”


(De foto’s zijn van: Stephan Gomersbach)

Comments

comments

Geef een reactie