4 mei Burgemeerster

NIEUWEGEIN – Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers  en op 5 mei vieren we onze vrijheid.. Ook in Nieuwegein staan we hierbij stil. .

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers bij het monument aan de Nedereindseweg in en zijn we om 20.00  uur twee minuten stil.  Het Nieuwegeins 4 en 5 mei comité nodigt u  uit om verslag te doen, zowel van de herdenking  van 4 mei als van de viering op 5 mei. Voorafgaand aan de plechtigheden bij het monument is er in de Nicolaaskerk (Jutphasestraatweg 6) een herdenkingsbijeenkomst. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. De muzikale bijdrage tijdens de herdenkingsplechtigheid zal geleverd worden door de jonge harpiste Tra-Mi Nguyen. De Batenbouwers spelen Ammerland van Jacob de Haan.

Rietje de Haan-Kooistra vertelt tijdens de herdenkingsbijeenkomst haar verhaal ‘Het gouden schaartje’. 

Rietje is geboren op Eerste Kerstdag 1940. Haar beide ouders zaten in het verzet. Zij geeft nu lezingen en gastlessen over de oorlog op scholen. Om ca. 19.40 uur verzamelen we naast de kerk om vandaar in een stille tocht, onder passende muzikale begeleiding, via de Utrechtsestraatweg naar het monument bij de Dorpskerk te lopen. Om 20.00 uur is volgen 2 minuten stilte. Iedereen die dat wil, kan daarna een krans of bloemen leggen. Hierna dragen 2 Nieuwegeinse jongeren een gedicht van Nieuwegeinse dichter Ton de Gruyter voor. Na afloop is er in ‘het Geinlicht’ naast de Dorpskerk (Nedereindseweg 1) gelegenheid om na te praten en kopje koffie te drinken. Op 5 mei zijn er van 10.30 uur tot 14.00 uur activiteiten op De Markt, naast de La Place. Rond 10.45 verwelkomen we de lopers die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen hebben opgehaald. Vervolgens  ontsteekt de burgemeester het bevrijdingsvuur. De coverband ‘Jongens van de Witt’ treden op, voor kinderen is er gelegenheid om te knutselen en er is koffie met een lekkernij. Verder zijn er vanaf 18 april  in bibliotheek De tweede verdieping een expositie ‘Kind en Oorlog, waar diverse kunstwerken en filmpjes, gemaakt door Nieuwegeinse basisschoolleerlingen te zien. Deze expositie duurt tot eind mei.

 

Comments

comments

Geef een reactie