Nieuwe elektrische bus rijdt in 2020 door Nieuwegein

Twee nieuwe soorten elektrische bussen van het busbedrijf Ebusco zijn deze week gepresenteerd door de provincie Utrecht en vervoerder Qbuzz. Begin 2020 moeten de bussen gaan rijden. Eén hiervan wordt ingezet in Nieuwegein. “Deze bussen zijn veel stiller en je hebt geen uitstoot meer vergeleken met dieselbussen”, zegt Steven van der Burg, vertegenwoordiger van Ebusco NL.

Een groot verschil voor de passagier is het lage geluid van de bus. Vooral binnenin hoort men weinig van de wagen. Om gevaar te voorkomen heeft Ebusco een trambel geïnstalleerd. Dit zal vooral nodig zijn bij lage snelheden. Boven de vijftien à twintig kilometer per uur zorgt het bandengeluid voor genoeg aanwezigheid. Ook rijdt deze nieuwe bus een stuk vlotter. Hij trekt sneller op en de passagier ervaart een veel vloeiendere manier van gassen en remmen. “De bus zal echter niet sneller gaan rijden en dus zal het geen invloed hebben op de reistijd”, aldus van der Burg.

De bus is twaalf meter lang en wordt vooral in de spits in het streekvervoer ingezet. Met een relatief grote batterij kan dit type een volle dag, zo’n tweehonderdvijftig tot driehonderd kilometer, rijden. Dat is vergelijkbaar met een diesel. ’s Nachts wordt de batterij opgeladen door middel van een pantograaf, een stroomgeleider die treinen en trams ook gebruiken. In de middag gebeurt dit met een eenvoudige plug-in lader. Hiervoor zal speciale laadapparatuur worden gebouwd. Met deze bussen wordt uitstoot erg beperkt. Deze besparing wordt bij Ebusco ook bijgehouden.

“Elektrische bussen zijn twee keer duurder dan dieselbussen”, voegt van der Burg er aan toe. “Hier zal de passagier echter niks van merken”. De prijs van de bus is grotendeels te danken aan de batterij. De provincie Utrecht kiest voor Ebusco omdat ze de grootste batterij van alle busleveranciers aanbieden. Er wordt vijf miljoen euro extra betaalt aan Qbuzz voor de aanschaf van de in totaal vijfenvijftig elektrische bussen. De bussen moeten een deel van de verouderde vloot van Qbuzz gaan vervangen.

(Bron : De Hogeschool Utrecht – Joren Bassant /Foto: ebusco.eu)

Comments

comments

Geef een reactie