Modelbouwvereniging ’t Anker

Zondag 1 juli zal Modelbouwvereniging ’t Anker uit Vreeswijk haar schepen tonen tijdens de Themazondag. De modelschepen zijn gebouwd door de leden van de vereniging en zowel op de kant als varend te bewonderen. Ook vertellen de makers graag zelf wat er nodig is aan geduld, kennis, vakmanschap en materialen om zelf een schip na te bouwen. Samen met het publiek kiest een jury het mooiste modelschip van Vreeswijk. Kom dus ook naar de museumwerf in Vreeswijk en stem op het modelschip van 2018!

 

Modelbouwvereniging ’t Anker

In de expositie van de Museumwerf zijn ook diverse schitterende historische schepen in model te bewonderen, waaronder enkele typisch Vreeswijkse zandaken en een model van het Utrechts Statenjacht. Gedurende het zomerse seizoen houdt de Museumwerf te Vreeswijk iedere eerste zondagmiddag van de maand een Themazondag. Het is een kleinschalig evenement waarbij verschillende thema’s aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn! De entree bedraagt – net als op de overige dagen – € 2,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het Theehuys is open tijdens deze zondagen en uiteraard zijn de exposities te bezichtigen.
Museumwerf Vreeswijk is gevestigd aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. www.museumwerf.nl

De geschiedenis Museumwerf Vreeswijk

Eind 2001 nam de gemeente Nieuwegein de scheepswerf over. Op donderdag 28 maart 2002 zijn de helling, de bedrijfsgebouwen en het terrein van de voormalige Scheepswerf Buitenweg te Vreeswijk officieel overgedragen. Scheepswerf Buitenweg is hiermee na 145 jaar opgehouden te bestaan. Het terrein, de gebouwen en de helling werden vervolgens verhuurd aan de nieuw opgerichte Stichting Museumwerf Vreeswijk die alle gereedschappen en overige inventaris goederen had aangekocht van de familie Buitenweg.

Na een ingrijpende verbouwing is het werfterrein op 19 mei 2006 heropend en ingericht als een werkende museumwerf waar, naast exposities over de binnenvaart, ook historische schepen kunnen worden gerestaureerd en gerepareerd. Aan de schepen die de werf bezoeken worden wel een paar eisen gesteld. De belangrijkste zijn:

  • Het schip moet een (voormalig) bedrijfsvaartuig zijn
  • Het schip moet historisch zijn d.w.z. ouder dan 50 jaren

Aan de Vaartse Rijn tegenover de Museumwerf is een historische haven gekomen met ligplaatsen voor historische binnenvaartschepen.

 

( Foto : Stephan Gomersbach )

Comments

comments

Geef een reactie