Groene bushokjes nu ook in Nieuwegein

GroenLinks ziet graag dat er in Nieuwegein groene daken worden aangelegd op alle bus – en tramhokjes. De Nieuwegeinse GroenLinks fractie is zeer positief is over het initiatief in de gemeente Utrecht. Daar zijn onlangs 316 bushaltes geplaatst die zijn voorzien van een groen dak , een oppervlak van bijna 2.000 m2. De Nieuwegeinse GroenLinks fractie vraagt in een brief aan het College van B&W wat er nodig is om ook de Nieuwegeinse OV – haltes te voorzien van groene daken.

Het gaat in Utrecht om zogenoemde sedumdaken. Een sedumdak is een groen dak dat begroeid is met sedum, dit zijn vetplantjes. Er zijn inmiddels ruim 250 soorten sedumplanten, hierdoor is diversiteit mogelijk en ziet het er erg fraai uit. Een groen dak met sedum zorgt voor vermindering van fijnstof in de lucht, helpt wateroverlast voorkomen doordat ze regenwater vasthouden en zorgt voor verkoeling bij hitte. Sedum voorziet tevens in voedsel (stuifmeel en nectar) voor insecten en is een drachtplant voor bijen, hommels en vlinders.

Verder verbetert een sedumdak ook de omgeving van foeragerende en broedende vogels. Door vergroening vormen de haltes een groen lint door de stad en worden zo onderdeel van de Nieuwegeinse ecologische hoofdstructuur. Daarnaast heeft sedum nauwelijks onderhoud nodig en beschermt ze een dak tegen alle weersomstandigheden. Sedumdaken dragen ook bij aan de kwaliteitsbeleving van reizigers en bezoekers. Ze zorgen zodoende voor een verbetering van de beleving van de stad Nieuwegein.

Vanwege de vele voordelen en de positieve bijdragen van sedumdaken aan de biodiversiteit en een klimaat – neutrale stad ziet GroenLinks graag dat groene daken ook in Nieuwegein worden aangelegd en gemeengoed worden. Tevens is het zo dat de zonnepanelen effectiever zijn als ze op een groen dak staan. Dit komt omdat de zonnepanelen door de groene bedekking worden gekoeld en zonnepanelen het best werken bij lagere temperaturen. Dit wetende is het ook mogelijk om zonnepanelen en groene daken op bus en tramhokjes te combineren. Zo dragen de hokjes bij aan vergroening en de benodigde energietransitie.

Comments

comments

Geef een reactie