Europese verkiezingen op donderdag 23 mei

Maak gebruik van uw stem!

Op donderdag 23 mei aanstaande kunt u tussen 7.30 en 21.00 uur uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de Nederlandse leden in het Europees Parlement. U hebt hiervoor per post een stempas ontvangen. Met die stempas en een geldig legitimatiebewijs kunt u uw stem uitbrengen. Maak daar gebruik van, breng uw stem uit en praat mee!

Ergens anders stemmen 

Op de stempas staat het stembureau vermeld dat het dichtst bij u in de buurt is maar u kunt ook stemmen in andere stembureaus in Nieuwegein. Op www.nieuwegein.nl/verkiezingen2019 vindt u alle stembureaus. Ook stemmen in een andere gemeente is mogelijk maar dan hebt u een kiezerspas nodig. Die kunt u aanvragen door naar het Stadshuis te komen en daar een formulier in te vullen. U kunt het ingevulde formulier inleveren tot uiterlijk maandag 20 mei.  

Volmacht 

Wilt u een andere kiezer die in Nieuwegein woont voor u laten stemmen? Vul dan het volmachtbewijs in op de achterkant van de stempas en geef dit met een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de kiezer die voor u gaat stemmen. 

Wilt u een andere kiezer die buiten Nieuwegein woont voor u laten stemmen? Daarvoor heeft de gemeente een aanvraagformulier. Zorg dat uw aanvraag uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen binnen is bij de gemeente. 

Zelf ergens anders stemmen? 

Wilt u zelf ergens anders dan in Nieuwegein stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Daarmee kunt u overal in Nederland stemmen. De gemeente heeft hiervoor een formulier, dat u ingevuld en wel tot uiterlijk 20 mei kunt indienen bij de gemeente. 

Blinden en slechtzienden 

Voor blinden en slechtzienden is op ieder stembureau een kandidatenlijst in braille en een leesloep beschikbaar. 

Wisseling stemlokalen 

De lijst met stemlokalen wijkt hier en daar af van die bij eerdere verkiezingen. Er zijn een paar stembureaus vervallen en er zijn andere voor in de plaats gekomen, Dat heeft te maken met de eisen die overheid stelt aan de toegankelijkheid van de stembureaus maar ook met de beschikbaarheid van de locaties.  

Centraal tellen 

In sommige landen zijn de Europese verkiezingen pas op zondag 26 mei. Daarom worden de stemmen in alle Europese landen pas op maandag 27 mei officieel geteld. In Nieuwegein gebeurt dit  vanaf 9.00 uur in kamer 0.08 op de begane grond van het Stadshuis. Het is een openbare gebeurtenis dus iedereen die wil komen kijken is van harte welkom.   

Comments

comments

Geef een reactie