“Betaalbaarheid veel voorkomende belemmering” College wil huiseigenaren goedkoop geld lenen voor energiebesparing

Betaalbaarheid van energiemaatregelen is voor veel huizenbezitters een belemmering. Het college van B&W wil daarom de Duurzaamheidslening en de Verzilverlening beschikbaar stellen, zodat het voor inwoners gemakkelijker en goedkoper wordt om geld te lenen voor energiemaatregelen, zoals zonnepanelen, vloer of gevelisolatie. Op donderdag 27 juni in de commissievergadering en op donderdag 11 juli in de raadsvergadering wordt het voorstel ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook het voortzetten van de Starterslening en de Blijverslening zijn onderdeel van het voorstel .

De gemeenteraad heeft eerder de ambitie uitgesproken om in 2040 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat we schone energiebronnen willen gaan gebruiken. Ook willen we inzetten op energiebesparing. Eén van de doelen is dat er vóór 2021, bij 10% (1700) van de bestaande koopwoningen minimaal twee energiemaatregelen zijn genomen. 

Lage rente

Marieke Schouten, wethouder Energietransitie en Duurzaamheid: “Eén van de belemmeringen voor huizenbezitters om de energierekening te verlagen met energiebesparende maatregelen, is vaak het niet voorhanden hebben van voldoende geld. Meestal is er geen ruimte binnen de bestaande hypotheek of blijkt het afsluiten van een nieuwe hypotheek net niet interessant. Een persoonlijke lening is helemaal een dure optie. Energiemaatregelen worden nu met de gemeentelijke leningen heel laagdrempelig door de zeer gunstige voorwaarden en lage rente. De lage rente houdt de maandlasten laag én heeft een positieve invloed op de terugverdientijd. Met dit voorstel komen we tegemoet aan de ervaringen van vrijwilligersorganisatie Energie-N die Nieuwegeiners helpt bij het verduurzamen van hun huis. Zij gaven eerder aan dat een lening tegen lage rente de doorslag kan geven.” 

Met de Duurzaamheidslening kunnen huizenbezitters maximaal 25.000 euro lenen tegen een rente van 1,6%. Dit geld kunnen zij investeren in bijvoorbeeld vloer- of dakisolatie. In combinatie met verduurzaming mag het geleende bedrag ook uitgegeven worden aan asbestsanering.

Verzilverlening

De Verzilverlening is bedoeld voor ouderen (55+) die wel overwaarde aan hun huis hebben, maar een laag inkomen. Zij betalen geen maandelijkse aflossing en rente, maar lossen de lening pas af als het huis verkocht wordt. Zij mogen de lening inzetten voor verduurzaming/asbestsanering en voor aanpassingen aan hun woning waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de hypotheeklening. Hierdoor neemt de schuld toe gedurende de looptijd. Echter, doordat er tijdens de looptijd niet hoeft te worden afgelost, ontstaan er geen extra woonlasten.

Starterslening en Blijverslening

Er is in Nieuwegein op jaarbasis een consistente vraag naar de Starterslening. Deze vraag droogt niet op. Er dienen zich steeds weer nieuwe starters aan. In de afgelopen vijf jaar heeft het aantal toegekende Startersleningen zich ontwikkeld van circa 40 op jaarbasis naar circa 25 op jaarbasis. Daarom wil het college de Starterslening ophogen van 25.000 euro naar 35.000 euro (dit volgt de stijging van de woningprijzen in de regio). 

Nieuwegein wil tot slot dat ouderen en mensen met een (tijdelijke) beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen (blijven)wonen door het geschikt maken van hun woning. Voorstel is dan ook om de reeds beschikbare Blijverslening voort te zetten. 

Comments

comments

Geef een reactie