Featured Video Play Icon

Het vrijheidsvuur uit Wageningen is vanmorgen om 11.00 uur aangekomen in het centrum van Nieuwegein. Het is gisteravond opgehaald bij Hotel De Wereld in Wageningen door Nieuwegeinse hardlopers van atletiekvereniging Atverni. Voor het eerst liepen twee gevangenen uit de gevangenis van Nieuwgein die bijna vrij komen mee.

Op De Markt in Nieuwegein werd voor koffie gezorgd door vijf vrouwen uit de Penitiaire inrichting (PI) uit Nieuwersluis. Ook zij waren dit weekend op verlof om mee te helpen met activiteiten rond Bevrijdingsdag. De samenwerking met het 4 en 5 mei comité in Nieuwegein was voor het eerst.

Samenwerking

Oud-voorzitter Hennie Monrooij van het 4/5 comité sloot de samenwerking met de gevangenis vorig jaar toen zij nog in functie was bij het comité:

“Ik vond het een mooi idee en ik ben er trots op dat het goed uitpakt. Mijn droom is om in 2020 een estafetteloop te organiseren met mensen uit alle lagen van de bevolking en met verschillende achtergronden. Dit is zo goed voor de verbroedering.”

Monooij liep voor het eerst zelf mee vanuit Wageningen.

“Vannacht liepen we Wageningen uit en dan loop je de route over de Grebbenberg. Je loopt dan in het spoor van de bevrijders. Bij het monument hebben we als groep bloemen neergelegd. We waren er met 16 lopers. Voor mij was dat het hoogtepunt.”

Burgemeester

Het bevrijdingsvuur werd na aankomst van de Atverni lopers overgedragen aan burgemeester Frans Backhuijs. Hij stak het vuur op het plein aan. Daar zal het vandaag de hele dag branden.

Comments

comments

Geef een reactie