De politie heeft wederom een landelijke waarschuwing doen uitgaan om niet ‘blind’ de telefoon op te nemen, maar eerst op het display te kijken door welk nummer u wordt gebeld.

controleer de landcode

Als u ziet dat u een telefoontje heeft gemist of u wordt gebeld door een buitenlands nummer bel dat dan niet in goed vertrouwen terug maar controleer eerst of het toevallig om een buitenlands nummer gaat. Bel je terug, dan hoor je een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat je het door hebt lopen de kosten dan al flink op. Nummers uit Nederland zelf beginnen met +31 alle andere nummers achter het + teken zijn nummers uit het buitenland.

Google het nummer

Het is verstandig om het nummer even op te zoeken in Google. Misschien ziet u meer klachten voorbijkomen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kunt u het nummer blokkeren en uw provider informeren. Providers hebben namelijk de mogelijkheid om een buitenlands nummer van criminelen voor al haar gebruikers te blokkeren.

Als u toch slachtoffer bent geworden en een hoge rekening heeft ontvangen door deze criminele truc, neem dan contact op met uw provider. Die moet namelijk kunnen bewijzen dat u daadwerkelijk gebeld heeft. U kunt uiteraard ook naar de geschillencommissie of de rechter stappen.

Comments

comments

Geef een reactie