Gisteren, 6 januari, waren alle Nieuwegeiners welkom in Theater de Kom voor het Nieuwjaarsfeest van de gemeente. Alhoewel de feestelijkheden pas om 19:00 begonnen waren er al ruim voor tijd een hoop mensen aanwezig om het nieuwe jaar in te luiden.

Het thema van 2020 is ’75 jaar bevrijding’. De hele avond stond dan ook grotendeels in het teken hiervan. Bij binnenkomst in de foyer van het theater konden de gasten onder het genot van een drankje elkaar nog de nieuwjaarswens overbrengen. Gisteren was het namelijk 3 koningen, de laatste dag dat we officieel elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar mogen wensen.

Niet lang hier na gingen de deuren van de grote zaal open en kon iedereen plaats nemen voor de feestelijkheden. Als eerste was er een toespraak van Burgemeester Frans Backhuijs waarin hij de 75 jaar vrijheid aanhaalde maar zeker ook in speelde op zaken die op dit moment aan de orde zijn.

Burgemeester Backhuijs: “Het is te gek voor woorden dat heel hulpverlenend Nederland zich jaarlijks moet voorbereiden met draaiboeken en aanvalsplannen voor iets wat een feestje zou moeten zijn, maar meer weg heeft van een burgeroorlog met doden en duizenden gewonden.’’

Ook stond de burgemeester in zijn toespraak stil bij de viering van 75 jaar vrijheid dit jaar: “Ik spreek hier de wens en de hoop uit dat mijn kleinzoon die binnenkort geboren wordt, over 75 jaar ook kan zeggen dat hij 75 jaar in vrede en vrijheid heeft geleefd.’

Hierna volgde een mooi optreden van het NAS, het Nieuwegeins Amateur Symfonie orkest, dat ‘De radetzky mars’ van Johan Strauss ten gehore bracht. Gevolgd door Soldaat van Oranje van Rogier van Otterloo.

Vervolgens betrad de Nieuwegeinse rapper Freez het podium met een mooie gedicht (rap tekst) over bevrijding. Een tekst die ons deed nadenken over wat we nou eigenlijk onder vrijheid verstaan en wat het eigenlijk echt is.

Na deze voordrachten was het woord weer aan de burgemeester die de jongerenlintjes uitdeelde. Dit jaar waren de jongerenlintjes voor de Fokkesteeg Kinderambasadeurs: Fay van Zuilen, Reijn Horseman, Max van de Horst en Anne Kersbergen en voor Mabel van Spanje die zich in zet voor de LHBTI mensen op haar school, het Cals College en voor Nama Abdulla die een grote drijvende factor is achter de wereld keuken in Dorpshuis Fort Vreeswijk.

De feestelijkheden zijn afgesloten met een capoeira optreden waarbij leerlingen die tijdens de afgelopen nationale sportweek een capoeira les hebben gevolgd samen met 2 capoeira instructeurs nogmaals mochten laten zien wat ze in de sportweek geleerd hebben.

(Foto’s : Rutger Lamers)

(Foto’s : Svant Bjorkman)

Comments

comments

Geef een reactie