halte Merwestein gered

Het voortbestaan van de tramhalte Merwestein in Nieuwegein is momenteel onzeker. De provincie onderzoekt hoe de halte in 2020 kan worden aangepast aan de nieuwe trams die dan gaan rijden.

Aanpassen aan nieuwe trams

Over ongeveer twee jaar moeten alle haltes van de tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein aan worden aangepast. De nieuwe trams hebben een lage instap vloer voor onder andere, ouderen en minder valide mensen, de perrons moeten daarom zeker een halve meter worden verlaagd.

Tramhalte Merwestein ligt precies bovenop de brug over de Doorslag wat betekent dat de gehele brug aangepakt zou moeten worden om de halte een halve meter te verlagen. Indien dit niet kan zijn er nog andere opties zoals bijvoorbeeld de rails iets hoger plaatsen. De kosten voor deze aanpassing zullen in ieder geval flink hoger liggen dan de kosten voor het aanpassen van de andere halte’s.

D66 heeft over de kwestie vragen gesteld aan het Nieuwegeins college. Fractievoorzitter Tom Verhoeve maakt zich zorgen dat de provincie misschien afziet van de aanpassing, onder andere omdat vorige maand bleek dat de verbouwing van alle halte’s ongeveer 15 tot 20 miljoen euro duurder wordt dan in eerste instantie was verwacht. De kosten voor deze aanpassing zullen door de plaatsing op de brug bij deze halte beduidend hoger zijn dan op andere halte’s.

Toekomst halte onzeker

Tom Verhoeve vreest dat met de aanstaande aanpassingen het einde nadert voor tramhalte Merwestein. Naast dat de kosten voor de aanpassing flink hoger worden geschat dan voor andere halte’s op het trace is Nieuwegein ook voornemens om het station in het centrum te verbouwen wat meer geld kost dan enkel de upgrade voor de nieuwe, lagere trams. Op dit moment is Tramhalte Merwestein veel in gebruik bij mensen die naar het Antonius Ziekenhuis gaan en bezoekers van o.a. Sportcentrum Merwesteijn. Volgens Tom Verhoeve kan de beslissing over de tramhalte alleen door de gemeenteraad genomen worden.

Woordvoerder Frank Kool van de provincie Utrecht bevestigt dat er momenteel inderdaad onderzoek wordt gedaan naar het voortbestaan van tramhalte Merwestein. Volgens Kool wordt er echter niet direct gekeken naar het prijskaartje dat aan de verbouwing hangt maar vooral naar het aantal reizigers dat gebruikt maakt van een tramhalte. Dit zou volgens Kool ook het onderwerp zijn van de vergaderingen met de gemeente.

Comments

comments

Geef een reactie