Flinke domper voor bezoekers vuurwerkshow Nieuwegein

Het knallen begint eigenlijk al in september. Naar het weekend toe is het steeds vaker, en op één dag horen we vaak meerdere klappen. Eerst viel het ons niet zo op, maar we hebben sinds drie jaar een hond, en die wordt helemaal gek

Uit een rondgang blijkt: direct na de knal komen handhavers of politie waarschijnlijk niet eens langs. Agenten en handhavers kunnen alleen in enkele gevallen iets met een melding van overlast. De oplossing wordt gezocht in de langere termijn: door het in kaart brengen van probleemgebieden moeten handhavers alerter worden op vuurwerkoverlast.

Melden bij de Politie

Meldingen van knallen kun je bij de politie kwijt, via het algemene nummer 0900-8844. Wat de politie er dan mee kan, dat is punt twee. “Als er sprake is van een heterdaadje, dus als je weet dat de daders nog in de buurt zijn, dan komen we kijken“, zegt woordvoerder Remy van Berkesteijn, “mits er tijd voor is. Maar het heeft vaak niet de hoogste prioriteit, dus er moet al iemand in de buurt zijn. Kort gezegd: als er iemand in de buurt is die niks anders heeft lopen, dan gaan we erheen. Als er een melding binnenkomt dat er een duizendklapper wordt afgestoken, dan sturen we wie dan ook in de buurt is eropaf. Maar als er ’s avonds twee politieauto’s op pad zijn en er komt een melding binnen, dan roepen we geen extra auto op.

Als het gaat om een ‘heterdaadje’ zijn de wie en waar van belang. Als iemand twee straten verderop een rotje afsteekt, dan is de pakkans zo goed als nul. En als het al een tijdje geleden is, dan heeft het helemaal geen zin meer.

Aanpak verschilt per gemeente

De precieze aanpak van gemeenten verschilt, maar één ding is gelijk: meldingen moeten uiteindelijk bij de boa’s van handhaving terechtkomen. Zij gaan echter niet op de heterdaadjes af: bij de meeste gemeenten worden de handhavers attent gemaakt op plekken waar regelmatig meldingen over binnenkomen.

Utrecht houdt de ‘hotspots’ bij. “We slaan ze op, en dan gebeuren twee dingen. Ten eerste houden de handhavers rekening met die plekken in hun rondes. Zij zijn op die locaties meer alert op vuurwerk. De rondes worden op basis van de meldingen nu nog niet aangepast.

De tweede maatregel gaat pas in december in, wanneer de vuurwerkoverlast doorgaans toeneemt. Dan gaat een speciale vuurwerkbrigade op pad. Die controleert preventief op de plekken waar nu meldingen worden gedaan. Die brigade richt zich op de hotspots waar nu de meeste overlast wordt gemeld.

Stijging

Het aantal geregistreerde zaken met vuurwerk stijgt in heel Nederland al jaren: in 2017 werden volgens het CBS in Midden-Nederland 46 misdrijven genoteerd, in 2018 waren dat 67. Ook het aantal meldingen bij de gemeentes neemt flink toe.

Comments

comments

Geef een reactie