Burgemeester Frans Backhuijs heeft in een officieel schrijven een brief opgesteld aan alle kinderen in Nieuwegein:

Beste kinderen van Nieuwegein,

Jullie zien en horen natuurlijk ook heel veel over het coronavirus. Het is een heftige tijd met elke keer weer nieuwe maatregelen. Heel veel gaat opeens anders dan anders: je mag niet naar school, je kunt niet zomaar naar opa en oma en je sportclub is dichtgegaan. Misschien baal je ervan dat het Songfestival niet doorgaat dit jaar of dat het EK voetbal wordt verplaatst. Of je had je verheugd op een verjaardagsfeestje dat nu is afgezegd. En je weet ook niet wanneer je weer naar school kunt en met je vrienden kunt zijn.

Ik kan me voorstellen dat jullie je zorgen maken en het heel spannend vinden. Weet in ieder geval dat er heel veel grote mensen hard aan het werk zijn om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen ziek worden en dat alles weer normaal wordt.

Zelf kun je ook helpen om ervoor te zorgen dat het virus zich zo min mogelijk verspreidt. Wat kun je doen?

  • Was je handen regelmatig
  • Als je met je vrienden bent, houdt dan minstens anderhalve meter afstand van elkaar
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Blijf in ieder geval thuis als je verkouden bent of je niet lekker voelt. Als je gezond bent, kun je gelukkig gewoon buiten spelen. Er zijn in Nieuwegein veel pleinen en parken waar dat kan. Doe dat ook vooral, want ik kan mij voorstellen dat je niet blij wordt van een hele dag binnen zitten. Speel dan wel in kleine groepjes en blijf op anderhalve meter afstand van elkaar.

Ik vraag jullie om te luisteren naar de adviezen van de deskundigen, zoals de ministers en het RIVM (daar werken mensen die heel veel weten van virussen). Als jullie vragen hebben, stel deze dan ook! Aan jullie papa en mama of via de computer aan jullie juffen en meesters. Zij kunnen jullie meer vertellen. En vertel je ouders dat zij op de website van de gemeente veel informatie over het virus kunnen vinden.

En als je wilt, kun je misschien iets extra’s doen voor mensen in Nieuwegein die nu de deur niet uit durven en misschien eenzaam zijn. Of voor de mensen in Nieuwegein die in de zorg werken en het nu heel zwaar hebben.  Misschien kun je een mooie tekening maken, koekjes bakken of een zelfgemaakte kaart sturen. Wees vooral creatief, maar vergeet natuurlijk niet om afstand te houden.

Doe in ieder geval allemaal voorzichtig! Niet alleen voor jezelf, maar ook mama, papa, opa, oma en alle andere mensen om je heen. Laten we extra lief voor elkaar zijn in deze moeilijke tijd. Als we ons allemaal aan de maatregelen houden, wordt alles straks weer normaal. Ook in Nieuwegein!  

Jullie burgemeester,
Frans Backhuijs

Comments

comments

Geef een reactie