Op aanstaande zaterdag en zondag is er weer genoeg te zien en te beleven in Vreeswijk. Zo zal alweer de 9de editie van de Authentieke dag Vreeswijk van start gaan. Dit jaar is het thema Brits. Dus er zullen veel voertuigen uit de periode 50 en 60 jaren te zien zijn. Naar verwachting komen er zo’n 250 historische voertuigen.

Het centrum van Vreeswijk zal worden aangekleed met Britse kenmerken, de organisatie loopt in Engelse kledij en ook op andere plaatsen krijgt de Engelse cultuur extra aandacht. Op een centrale locatie zullen meerdere Britse historische voertuigen worden opgesteld. Voor de tourrit ligt enige nadruk op deelname van Britse historische voertuigen, maar elk voertuig van voor 1978 is zeer welkom

Authentieke dag Vreeswijk 2017

In de oude kern van Vreeswijk wordt o.m. een terras geheel in Engelse stijl ingericht en de bezoekers kunnen kiezen uit verschillende Britse heerlijkheden. Een specialiteit van de dag wordt dan een mini HIGH TEA en verder ook toast, scones en vanzelfsprekend de overheerlijke Engelse Tea. Ook wordt er een Rolls Royce deskundig versierd met mooi bloemwerk zodat het publiek kan zien hoe een auto/oldtimer prachtig en professioneel versierd kan worden. Voor andere Engelse hapjes zoals Broodje Pulled Pork of Sausage roll is een kraam met overheerlijke producten.


Om in de stemming te komen is er de groep “De Deep Respect Pipes & Drums”. Deze geven een echte Britse muzikale show met doedelzakken en drums. En natuurlijk speelt coverband en Vreeswijks “very own” Family Jewels, als onderdeel van de authentieke dag, een thuiswedstrijd op het ponton in de Vaartse Rijn. Speciaal voor deze gelegenheid spelen ze drie sets met uitsluitend Engelstalige muziek, dit om het thema van de Britse dag te ondersteunen.

Werfweekend

1 en 2 september houdt de Museumwerf weer haar jaarlijkse Werfweekend. Dat is het gezelligste kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. Dit jaar staat het Werfweekend in het teken van de beurtvaart.

Werfweekend 2017


Tijdens het Werfweekend is bij de Museumwerf voor jong en oud weer veel te zien, te doen én te horen! Want het draaien van oude scheepsmotoren wordt ruim gedemonstreerd. Gevaren wordt er ook: in het groot met rondvaarten langs de Vreeswijkse kaden, en in het klein in mini-uitvoeringen van opduwers en binnenvaartschepen in een bassin op het werfterrein. Ook de jonge bezoekers kunnen het water op, veilig en zelfstandig in handraderbootjes. Over mini gesproken: de Varende Modelbouw Club ’t Anker staat garant voor vaar demonstraties met hun verbazingwekkend natuurgetrouwe modellen. Er wordt zelfs om het hardst mee gevaren!

Kinderprogramma


Wegens groot succes tijdens voorgaande Werf Weekenden kunnen de kinderen weer zelf hun eigen stoombootje bouwen of zeilklompje beschilderen. Na afloop gaan de scheepjes natuurlijk lekker mee naar huis, maar er is meer. In de schminkkraam staan vrijwilligers klaar voor het zetten van een indrukwekkende plaktattoo en toveren zij de kinderen om in een stoere zeebonk of een listige leeuw. Met of zonder schmink kunnen kinderen de wereld van de techniek en de binnenvaart verkennen op de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf de weg wijst en uitlegt geeft.

Op het werfterrein kunt u kijken naar demonstraties van oude scheeps ambachten zoals het traditioneel zeilmaken en het knopen of splitsen van touw of staaldraad. In de timmerloods die voor deze gelegenheid is geopend, kunt u het vakmanschap van de scheepstimmermannen bewonderen.

En hongerig geworden van zo’n dag, kan er worden bijgetankt in de poffertjeskraam of worden gesmuld van een verfrissend ijsje (gratis voor kinderen). Uiteraard kunt u ook neerstrijken op het buiten- of binnen terras van ons gezellige Theehuys voor een (ander) hapje en een drankje. Diverse optredens van enthousiaste trekzakspelers en een aantal koren, zoals het zeemanskoor De Brulboei en het zeevrouwenkoor Waterzooi, verhogen de gezelligheid.

Beurtvaartschepen


Omdat het Werfweekend in het teken staat van de beurtvaart zullen oude beurtschepen niet ontbreken. Bij een aantal kunt u binnenkijken en de sfeer proeven van toen. Daarnaast worden laad- en los demonstraties gegeven, onder andere met het prachtig gerestaureerde beurtschip Jansje van de oude beurtschippers familie Van Baalen. Leuk om te weten is dat de kleinzoon van de oude schipper Van Baalen van de Jansje, Willem Oosterlee (schipper op de Vrevia), op zaterdag- en zondagmiddag lezingen met lichtbeelden geeft over de beurtvaart. De lezingen vinden plaats in de zeilmakerij boven de IJzer loods en duren een half uur.

De beurtvaart kent een lange historie. Wegen bestonden vroeger uit modderige paden die vaak nauwelijks begaanbaar waren. Nederland bezat wel een fijnmazig net van waterwegen met jaagpaden er langs voor de trekschuit. Vanaf de 16e eeuw had Nederland een strak gereguleerd systeem van beurtdiensten. Vervoer over water was toen al de juiste weg!

Beurtschepen (eerst zeilend en\of als trekschuit, later werden het stoom- en vervolgens motorschepen) onderhielden talrijke vaste lijndiensten tussen steden en dorpen voor het vervoer van passagiers, vee, post, grondstoffen en producten. Tot ver in de vorige eeuw waren deze diensten nog dagelijkse kost totdat het vervoer over de weg en het spoor de lijndiensten had overgenomen. Met de diensten verdwenen ook de schepen. Een aantal kwam terecht in de vrije vrachtvaart, een deel werd gesloopt, de rest vond z’n bestemming als (varend) woon- of recreatieschip.

Meer informatie

  1. http://www.museumwerf.nl/
  2. http://authentiekedag.invreeswijk.nl/
  3. https://www.facebook.com/authentiekedag.invreeswijk
  4. https://www.facebook.com/museumwerf/

(Foto’s Stephan Gomersbach)

Comments

comments

Geef een reactie