Vandaag, vrijdag 10 juli, is de nieuwe voetgangersbrug bij Fort Jutphaas officieel geopend door wethouders Hans Adriani en Jan Kuiper en aannemer Ben van Hees. Met de voetgangersbrug is het fort, dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, nog beter toegankelijk voor inwoners en bezoekers van Nieuwegein. Tegelijk met de aanleg van de brug, is er ook gewerkt aan een wandelpad vanaf de brug naar het centrale pleintje op het fort.

Voetgangersbrug in stijl

De voetgangersbrug is ongeveer 30 meter lang en maakt een ‘doelmatige’ oversteek. De ingetogen vormgeving van de brug past binnen de context van de Nieuwe Hollandse Waterline. De brug is toegankelijk via een hekwerk, geheel in de stijl van de brug. De gemeente heeft de ambitie om een Park Rijnhuizen te creëren waar (toekomstige) bewoners en bezoekers kunnen recreëren. Het fort is hier onderdeel van. Met de aanleg van de nieuwe brug kunnen bezoekers aan de noordzijde parkeren en eenvoudig te voet het fort bereiken. De brug en het wandelpad zijn rolstoeltoegankelijk.

Wethouder Hans Adriani, van de gemeente Nieuwegein: “We zijn er trots op, dat Fort Jutphaas binnen onze gemeentegrenzen ligt. Met deze nieuwe brug hebben we een goede verbinding vanaf de noordzijde, waardoor we de weg bij het fort zoveel mogelijk autovrij kunnen houden. Dit past goed bij de ontwikkeling van de wijk Rijnhuizen naar een gemengde leefwijk. Een wijk waar nog wel kantoren zijn, maar waar de nadruk ligt op wonen, leven en recreëren.

Uitvoering door aannemer B. van Hees

Aannemer B. van Hees was de aangewezen partij om de brug te maken en te plaatsen. Een prachtige, maar pittige uitdaging. Directeur Ben van Hees: “Voor ons als familiebedrijf was het een mooi en uitdagend werk om vanaf de eerste schets tot en met de uitvoering zo nauw betrokken te zijn. Daarbij is het bijzonder dat de roots van onze familie hier liggen als eeuwenoude waterbouwers.

Het ziet eruit alsof de brug er al jaren ligt”, zo luidde de reactie van de Gemeente Nieuwegein. “Een mooi compliment, waarmee duidelijk wordt dat de brug goed past in deze omgeving.

(Foto’s : Neeltje Kleijn)

Comments

comments

Geef een reactie