Online challenges: vaak leuk, soms levensgevaarlijk

Momo is de naam van een zieke challenge die al een tijdje het internet over gaat. Maanden terug schreven we al dat vooral jonge kinderen moeten oppassen met de Momo challenge (ook wel Momo game). De zelfmoord van een 12-jarig meisje werd gelinkt aan dit bizarre ‘spel’, wat vooral gespeeld werd via WhatsApp. Inmiddels worden er nieuwe meldingen gemaakt van Momo, die kinderen nu vooral zou bereiken via Youtube en videospelletjes.

Wie is Momo

Momo is de naam van een angstaanjagende sculptuur die in 2016 in Japan werd gemaakt voor een kunstexpositie. Dit beeld is het best te omschrijven als een vrouw met een eng gezicht, dun zwart haar en het lichaam van een vogel. Toen afbeeldingen van het beeld in augustus 2016 op het internet terecht kwamen, werd Momo ineens ontzettend populair. ‘Fans’ deelden foto’s van de sculptuur en schreven daar horrorverhalen bij om het geheel nóg enger te maken.

Een van die verhalen gaat over Momo als personage. Zij zou via WhatsApp te bereiken zijn én wie dat probeert, krijgt vervolgens de raarste berichtjes toegestuurd. In dit geval lijkt het niet om een sprookjesverhaal te gaan, want er zijn mensen die claimen met Momo gesproken te hebben. Zij ontvingen enge berichtjes, maar ook ontzettend agressieve teksten. Dit klinkt vooral als iemand die dit gewoon grappig vindt om te doen, maar het blijkt iets erger te zijn dan dat.

Blue Whale challenge

Jonathan Galindo, een geschminkte man met een ‘hondengezicht’, of met heel veel fantasie een kwaadaardige Mickey Mouse, is actief op social media kanalen als Twitter, Instagram en TikTok. Deze Galindo staat bekend om zijn Youtube-video’s die heftig en eng materiaal bevatten. Dit fictieve karakter zou nu opnieuw aanzetten tot een vernieuwde versie van de Momo-challenge, genaamd: “blue whale challenge“.

Sinds enige tijd circuleren er in diverse media berichten over de Blue Whale Challenge, een online ‘spel’ waarbij jongeren aangemoedigd worden opdrachten van zelfbeschadigend gedrag uit te voeren die steeds verder escaleren. Met als laatste opdracht om uiteindelijk zelfmoord te plegen.

Heb je het idee dat je kind of iemand anders in je omgeving meedoet met de Blue Whale Challenge of aan zelfmoord denkt? Of heeft iemand de de Blue Whale opdrachten lijst gedownload? Daar kun je enorm van schrikken. Houd het niet stil maar praat erover en bespreek de risico’s.

Politie

Ook de politie ziet zich genoodzaakt om voor deze challenges te waarschuwen. In heel Nederland duiken verhalen op van kinderen en jong volwassenen die geconfronteerd worden met de ‘uitnodiging’ om mee te doen aan deze challenge. Zie ook de waarschuwing van de politie van Watergraafsmeer hier onder:

De blue whale challenge was een aantal jaren geleden al in Nederland actief. Als profielfoto wordt onderstaande…

Posted by Politie Amsterdam Oost Watergraafsmeer on Tuesday, July 7, 2020

Hulp bij zelfmoordgedachten

Voel je je ongelukkig en denk je wel eens aan zelfmoord of zie je geen uitweg voor de dingen waar je mee zit? Door te praten met een vertrouwenspersoon in je omgeving (een goede vriend, collega of familielid) merk je dat je er niet alleen voor staat. Praten lucht enorm op en zorgt voor nieuwe perspectieven.

Praat je liever met een ervaren iemand? Dan kun je terecht bij de hulpverleners van 113. Heb je direct hulp nodig, bel dan met een van onze vrijwilligers op 113 of gratis op 0800-0113 of chat.

Comments

comments

Geef een reactie