Theater DE KOM : Figaro, Figaro, Fígáró

In Theater de Kom worden binnenkort drie wereldberoemde opera’s opgevoerd, welke stuk voor stuk een lust voor oog en oor moeten zijn.

Les pêcheurs de perles (De Parelvissers) – 1 december

Het Charkov City Opera & Ballet uit Oekraïne voert op 1 december de opera Les pêcheurs de perlesop. Een verhaal over twee vrienden, parelvissers Nadir en Zurga, die beiden verliefd worden op hetzelfde meisje, Leïla. Zij zweren het meisje niet het hof te maken om hun vriendschap te behouden. Een aantal jaar later duikt Leila opnieuw op in het leven van de twee parelvissers. Nadir valt opnieuw voor Leila en kan zijn belofte aan Zurga niet waarmaken. Dit heeft grote gevolgen voor hun vriendschap en leidt tot een bitterzoet einde.

Les pêcheurs de perles is een opera uit 1863 van Georges Bizet en bestaat uit drie bedrijven.  Het is geschreven op een libretto van Eugène Cormon en Michael Carré. De kolonisatie kwam in de 19e eeuw opnieuw op gang en dit ging samen met een groeiend exotisme. Er ontstond een passie voor verre en vergeten culturen. Bizet schreef Les pêcheurs de perlesin de jaren zestig van de 19e eeuw en dit verklaart waarom het verhaal zich afspeelt in Ceylon, voormalig Sri Lanka en de opera wordt opgevoerd in een exotische setting.

Carmen – 21 februari

Tania Kross is dit seizoen terug met haar bewerking van Bizets meest bekende werk; Carmen. Kross kreeg voor haar opvoering vorig seizoen lovende recensies en speelde in uitverkochte zalen. Ze vertaalt Carmen naar het hier en nu en geeft het verhaal uit 1875 een modern tintje.

De opera Carmen is gebaseerd op een roman van Prosper Mérimée en werd door het Parijse publiek in 1875 niet al te goed ontvangen. Intussen behoort Carmen met vurige melodieën en exotische opera tot een van de bekendste en meest geliefde opera’s ter wereld. Het verhaal gaat over Carmen, een Spaanse zigeunerin voor wie niets boven haar vrijheid gaat. Carmen verstoord de liefde  tussen Don José en zijn jeugdliefde Micaëla. Ze verleidt Don José, maar hij is ten einde raad als Carmen zelf voor stierenvechter Escamillo valt. Carmen is voor Don José een obsessie en gedreven door jaloezie vermoordt hij Carmen.

De Barbier van Sevilla – 23 maart

Het Staatsopera van Tatarstan voert in maart de komische Opera Il Barbiere di Sivigliavan  Gioachino Rossini op. De barbier van Sevilla is een van de meest opgevoerde opera’s ter wereld. Het verhaal draait om de geliefden Almaviva en Rosina. Rosina is de rijke nicht en pupil van Dr.Bartolo, die haar wil trouwen voor haar geld. Figaro, de vroegere bediende van Almaviva en barbier van Sevilla, bedenkt een plan om Rosina en Almaviva samen te brengen. De plannetjes van Figaro gaan allemaal mis, maar uiteindelijk lukt het hem toch om Rosina en Almaviva te huwen.

Rossini schreef Il Barbiere di Siviglia op 24-jarige leeftijd en vestigde zijn naam hiermee definitief in de muziekwereld. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk Le Barbier de Séville van Beaumarchais wat zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie. Rossini haalde zijn inspiratie uit de komische kanten van het stuk. De energie en roerigheid van de Franse Revolutie is echter goed te voelen en de personages hebben geen moment rust.

(Bron : De Hogeschool Utrecht – Merel van der Heijden / Foto: SH Alexander) 

Comments

comments

Geef een reactie